Moda na zdrowe przekąski
Opublikował: sdomagala dnia: 02 listopad 2016 18:35
O tym, że spożywanie warzyw i owoców zapobiega jesiennym przeziębieniom wie każdy uczeń. W klasie II b zapanowała prawdziwa moda na zdrowe przekąski. W śniadaniówkach można znaleźć jabłka, gruszki, śliwki, kalarepkę, paprykę, a nawet rzepę. W termosach są nie tylko herbatki owocowe, ale też miętowe, a nawet herbatka z pokrzywy. Samemu również można zrobić zdrową i pyszną surówkę marchewkowo-jabłkową posłodzoną miodem, co każdy drugoklasista udowodnił z zapałem krojąc i trąc produkty. Aby dokładnie poznać wartości odżywcze warzyw, uczniowie wykonali również mini projekty. Podczas prezentacji można było dowiedzieć się, jakie witaminy znajdują się w burakach, brokułach, kapuście i innych jesiennych darach natury. Drugoklasiści dbają o swoje zdrowie, są przecież uczniami szkoły promującej zdrowie.